Forráshoz jutás 2018 - 2018. 01. 25.
Gazdaság

A PRIMOM Alapítvány a Széchenyi Program Irodával együttműködve második alkalommal rendezte meg szakmai programját, ahol a kis- és középvállalkozások az aktuális hazai és nemzetközi forrásokról tájékozódhattak.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere megnyitójában összefoglalta a városban az utóbbi években végrehajtott, a vállalkozásokat támogató intézkedéseket, örömét fejezte ki, hogy a foglalkoztatottság jelentősen javult, melyben a helyi kis- és középvállalkozásoknak meghatározó szerepe van.  

Buzás László, regionális igazgató tájékoztatójában a Széchenyi Program Iroda komplex szolgáltatásairól adott tájékoztatást, kihangsúlyozva, hogy a tanácsadók nemcsak egy-egy felhívás kapcsán adnak információt, hanem optimális forrásösszetétel vállalkozásra szabott lehetőségeit is számba veszik. A szakemberek nemcsak a pályázás folyamatában, hanem a megvalósítás során, akár az ellenőrzési szakaszban is támogató jelenlétükkel segítik a gazdálkodó szervezetek sikereit.

Hagymási János a jelenleg hozzáférhető pályázati felhívások közül az élelmiszeripari komplex beruházási kiírást ismertette, melynek segítségével 50%-os támogatásintenzitással, és 50%-nyi hitel biztosításával kaphatnak a vállalkozások növekedésükhöz hozzájáruló támogatást, rendkívül alacsony, 1%-os kamattal. Az energiahatékonyság témakörében új kiírás várható a közeljövőben, melynek segítségével 50%-os támogatásintenzitással komplex épületenergetikai fejlesztések valósíthatóak meg, hangsúlyosan a megújuló energiaforrások felhasználására alkalmas infrastruktúra kiépítésével.

A képzési, továbbképzési illetve a gyakornoki program továbbra is 100%-os támogatás mellett vehető igénybe, a megfelelő feltételek megléte esetén. A gyakornoki programban akár  a 3 millió forintot is meghaladhatja az elnyert összeg, melyből a fiatal alkalmazott munkabére mellett, a helyi koordinátor valamint az esetlegesen szükséges eszközök beszerzése is finanszírozható, erről is beszélt Dudás Lilla a Széchenyi Program Iroda tanácsadója. Egyre népszerűbb a társadalmi célú vállalkozásokat támogató program, mely szintén 100%-ops finanszírozást biztosít, azonban csak azon gazdálkodók vehetik igénybe, melyek a GINOP 5.1.2 felhívás során támogatást nyertek.  Várhatóan nagy érdeklődésre tarthat majd számot a munkahelyi képzések támogatása, mely jelenleg társadalmi egyeztetés alatt van, és aminek keretében saját munkavállalók képzését, továbbképzését, átképzését valósíthatja meg egy-egy kedvezményezett, belső, vagy külső szervezésben egyaránt.

A komplex pénzügyi megoldások kézenfekvő kiegészítéseként az országos mikrohitel programot ismertette Hargitainé Tolnai Andrea, a PRIMOM Alapítvány mikrohitel igazgatója. Kiemelte, hogy azon vállalkozások számára is hozzáférhető az akár 10 millió forintos forrás, akik most kezdik tevékenységüket, vagy valamilyen okból nem kaphatnak hitelt egyetlen banktól sem. A mikrohitel kiszámítható, fix kamatozású, tehát az igénylők számára, minden egyéb előírt feltétel megléte esetén nem jár rejtett költségekkel és gyorsan rendelkezésre áll.

 

Mészáros Éva az Enterprise Europe Network irodavezetője nemzetközi pályázati lehetőségek mellett az üzleti partnerek, projektpartnerek beazonosításában és felkutatásában adott gyakorlati tanácsokat, kiemelve, hogy a közel 70 országban működő irodahálózat tanácsadói személyre szabott szolgáltatásokkal biztosítják az érintettek külpiaci megjelenését, vagy meglevő piaci pozícióik megerősítését. A közeljövőben Budapesten a SIRHA kiállítás keretein belül szerveznek nemzetközi üzletember-találkozót, melyre már 9 országból, közel 100 vállalkozás jelezte részvételi szándékát a HoReCa szektor minden területéről.

A szervezők törekvése, hogy rendszeressé tegyék a hasonló fórumok megvalósítását, annak érdekében, hogy a megyei kis- és középvállalkozások friss, megbízható forrásból származó információra tudásra tegyenek szert általa.

A program előadásait megtekintheti, vagy letöltheti

Buzás László a SzPI feladatai

Dudás Linda Foglalkoztatással és munkahelyi képzésekkel kapcsolatos források

Hagymási János - Épületenergetikai fejlesztés eszközbeszerzés források

Hargitainé Tolnai Andrea - Országos Mikrohitel

Mészáros Éva - Enterprise Europe Network

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. december 11. - december 17. közötti időszakra
RÉSZLETEK