Felvételre került az új élelmiszerek körébe a szárított lisztbogár lárva - 2021. 06. 09.
Agrárhírek

Megjelent A BIZOTTSÁG (EU) 2021/882 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE a szárított Tenebrio molitor lárva (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.

2018. február 13-án az SAS EAP Group vállalat a szárított Tenebrio molitor lárvának (közönséges lisztbogár) az uniós piacon új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozó kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz. A kérelem a szárított Tenebrio molitor lárva teljes szárított rovarként, snack formájában, továbbá élelmiszer-összetevőként számos élelmiszerben történő felhasználására irányult, és célcsoportként az általános népességet adta meg. A vállalat a kérelemmel együtt benyújtott, szellemi tulajdont képező adatok védelmét is kérelmezte a Bizottságtól.

A vizsgálatok eredményeként az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a szárított Tenebrio molitor lárva biztonságos az alábbi javasolt felhasználási módok és mennyiségek mellett:

  • Szárított Tenebrio molitor lárva, egészben vagy por alakban,
  • Fehérjetermékek, maximális mennyiség: 10 g/100 g,
  • Kekszek, maximális mennyiség: 10 g/100 g,
  • Hüvelyesekből készített ételek, maximális mennyiség: 10 g/100 g,
  • Tésztaalapú termékek, maximális mennyiség: 10 g/100 g.

Az új élelmiszer megnevezése az azt tartalmazó élelmiszerek jelölésén: »Szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár)«. Továbbá a szárított Tenebrio molitor lárvát (közönséges lisztbogár) tartalmazó élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni egy arra vonatkozó kijelentést, hogy az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azon fogyasztóknál, akik ismerten allergiásak a rákfélékre és az azokból készült termékekre, valamint a poratkákra. E kijelentést az összetevők felsorolásának közvetlen közelében kell elhelyezni.

A rendelet értelmében a szárított Tenebrio molitor lárvát fel kell venni az engedélyezett új élelmiszereknek az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelettel létrehozott uniós jegyzékébe és e rendelet hatálybalépésétől számítva öt éven keresztül csak az eredeti kérelmező: Vállalat: SAS EAP Group; Cím: 35 Boulevard du Libre Échange, 31650 Saint-Orens-de-Gameville, Franciaország, jogosult az (1) bekezdésben említett új élelmiszer Unión belüli forgalomba hozatalára, kivéve, ha egy későbbi kérelmező a rendelet 2. cikke alapján védett adatokra való hivatkozás nélkül vagy a kérelmező beleegyezésével engedélyt kap ezen új élelmiszer forgalmazására.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2021. június 1.) követő huszadik napon lép hatályba.

 

(NAK)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK