Élelmiszerbiztonsági kompetenciaközpont lesz a Debreceni Egyetem - 2018. 10. 19.
Agrárhírek

Az élelmiszerbiztonság és -nyomonkövetés rendszerében való tudományos-üzleti együttműködésről írtak alá megállapodást csütörtökön a Debreceni Egyetem (DE) és a fejlesztésben résztvevő hazai vállalkozások képviselői.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: a megállapodás értelmében egyesítik az egyetem kutatás-fejlesztési potenciálját az egyetemi élelmiszeripari klaszterbe tömörült vállalatok tapasztalataival és az élelmiszer-ellátás területén 25 éves tapasztalattal rendelkező Laurel cégcsoport minőségbiztosítási tudásával, ami jelentős pozíciót eredményez számukra az élelmiszeriparban. Kifejtette, hogy a nemzetközi összefogásban, jelentős magyar részvétellel fejlesztett, TE-FOOD elnevezésű blockchain-alapú megoldás ma a világ legfejlettebb, legbiztonságosabb és ugyanakkor legolcsóbban üzemeltethető élelmiszerbiztonsági rendszere. Bejelentette, hogy az intézményben elindítják az ehhez kapcsolódó új technológiát oktató képzést, hogy Debrecenben egy meghatározó európai élelmiszerbiztonsági kompetenciaközpont alakulhasson ki.

- A TE-FOOD megoldás egyszerre teljesíti az átfogó ellenőrzés és a teljes áttekinthetőség elvárásait az élelmiszeriparban és -kereskedelemben: az új technológia az élelmiszer útját a termelőtől, tenyésztőtől egyetlen folyamatként kezeli egészen a vásárlás időpontjáig, a keletkezett adatokhoz pedig egy mobilalkalmazáson keresztül a vevők éppúgy hozzáférnek, mint az élelmiszerlánc bármely szereplője, vagy az ellenőrző hatóságok emberei - ismertette Árokszállási Erik, a németországi licence-tulajdonos TE-FOOD Gmbh. vezetője.

Az adatsorok biztonságát a ma ismert egyik legerősebb adatvédelmi eljárás, a kriptovalutákhoz kifejlesztett blokklánc (blockchain) technológia adja. Példaként említette, hogy egy sertés, vagy más haszonállat teljes útjának követése az eljárással kevesebb mint egy dollárba kerül, ami töredéke a ma elterjedt megoldások költségének.
- Tizenhét országban, ahol már használják a rendszert, szinte megszűnt az élelmiszer-hamisítás, az adóelkerülés, eltűntek a bizonytalan eredetű alapanyagok, és minden, ehhez kapcsolódó egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázat - fűzte hozzá.

Bács Zoltán egyetemi kancellár szerint nem szokványos együttműködési szerződést írtak alá: egy magyar cég és egy magyar egyetem arra szövetkezik, hogy közös tevékenységének eredményeként meghatározó világtényező legyen az élelmiszer-biztonság területén. Ennek megvalósítása érdekében közös tananyagfejlesztésbe fognak, amit magyar és angol nyelven is megjelentetnek.

Bessenyei István, a Laurel cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője hozzátette, hogy a Debreceni Egyetemen a fejlesztő cég munkatársai kiképzik az oktatói gárdát, és az egyetemmel közösen dolgozzák ki az oktatási anyagokat és tematikákat. Erre támaszkodva az intézmény rövid időn belül beemelheti képzési rendszerébe a blockchain technológiát és az erre épülő, transzparens élelmiszerbiztonsági rendszerek oktatását. A cégvezető kifejtette: a jövő mezőgazdaságának fontos eleme a transzparencia. A vásárlói tudatosság folyamatosan növekszik, ezzel együtt nő az igény az ellenőrzött és egészséges élelmiszerek iránt. Kiemelte, hogy  az ezen területen megvalósult magyar fejlesztés, a TE-FOOD-rendszer a világban is egyedülálló, s a tudomány és a gyakorlati szakemberek együttműködésével ,,a Debreceni Egyetem lehet a világ vezető tudományos kompetenciaközpontja az élelmiszer-biztonság területén".

Győri Zoltán, a DE táplálkozástudományi intézetének professzora az együttműködés első konkrét feladatának nevezte, hogy egyetemüknek a Tokaji borvidéken jövőre megnyíló borakadémiája keretében kidolgozzák a helyi borok, elsődlegesen az aszú sajátos minőségbiztosítási rendszerét.


(MTI)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK