Csemegeszőlő a Nyírségben - 2018. 04. 16.
Kertészet, Szőlészet

A Kárpátok hegykoszorúinak ölelésében elterülő gyönyörű táj a legtöbb kultúrába vont növényfaj számára kitűnő élőhelyet jelent. A termékeny folyóvölgyekben a gabonafélék és egyéb szántóföldi kultúrák, valamint a gondosságot és szakértelmet igénylő zöldségkultúrák honosodtak meg. A szelíd domboldalakon és a hegyvidékek napos déli lejtőin szőlő- és gyümölcsültetvények jöttek létre. Hazánk ezeréves szőlő- és borkultúrája nyomokban még fellelhető a Nyírségben, jóllehet a hajdani szépen művelt zárt szőlőskertek hangulata már a múlté.

A Kárpát-medence őshonos magyar fajtái hajdanában nemcsak ízletes csemegének számítottak, de kiváló tüzes bort is adtak. Napjainkban a szőlő hasznosításának ez a két iránya teljesen szétvált egymástól. A borászat és borkultúra az idegenforgalom a turizmus és vendéglátás szerves részévé vált, míg a csemegeszőlő az egészségtudatos táplálkozás egyik jelképe lett.

A csemegeszőlő legfontosabb táplálkozás-élettani értékei régóta ismertek, hiszen a súlyos betegségből lábadozóknak és a legyengült szervezetű embereknek szőlőkúrát javasoltak az orvosok már száz évvel ezelőtt is. A könnyen felszívódó értékes tápanyagok és vitaminok, valamint a kedvező arányban megtalálható rostok mellett ma már egyre több szó esik a rezveratrol-ról, ami a szőlő egészségvédő hatásának egyik legfontosabb összetevője. Kedvező hatása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában igazolt.

A csemegeszőlő nemcsak egészségvédő hatása miatt számít perspektivikus növénykultúrának a Nyírségben, hanem jövedelmező termesztése okán is. A szőlő faji adottságai lehetővé teszik, hogy a szélsőséges talajtípusok kivételével mindenhol termesszük, ahol a talajvíz szintje másfél méter alatt van. Nagy élőmunka igénye révén hozzájárul a vidéki népesség megélhetéséhez. Magas fajlagos árbevétele révén egy család már fél hektár csemegeszőlő művelésével biztosíthatja megélhetését. A nagy genetikai rezisztenciával rendelkező fajták lehetőséget adnak biotermék előállítására, ami egyúttal a termelő részéről nagyobb hozzáadott értéket jelent.

A csemegeszőlő vidékfejlesztésben várható perspektíváját ismerte fel a Nyíregyházi Egyetem jogelődje, amikor kutatási és innovációs stratégiájába beemelte a csemegeszőlő biológiai alapjainak fejlesztését. E munka első eredményének tekinthető a 2016 márciusában állami fajtaelismerésben részesített öt nyíregyházi csemegeszőlő fajta, melyek új ízvilággal és piaci megjelenéssel gazdagították a fajtaválasztékot. Ezek közül legkorábban érik az ADRIA fajta, melynek íze az érésidő folyamán a semlegestől a mediterrán gyümölcsösig változik. Szedése korán kezdhető és folyamatosan végezhető. Könnyen szállítható, jól tárolható. Betegségekkel szembeni toleranciája közepes.


Adria

Nagy termőképességével, mutatós nagy fürtjeivel bő levű, üde zamatú bogyóival tűnik ki a BÍRÓ KÉKJE fajta. Növekedése erőteljes, termésbiztonsága kiemelkedő. Szüretelése szeptember elején kezdhető. Kínálati piac esetén bogyóiból könnyű, üde rozé bor is készíthető, de elsősorban asztali szőlőként értékes.


Bíró Kékje

Igazi piaci különlegességnek számít a DUNAV fajta, mert hatalmas fürtjein, lazán helyezkednek el a lilásan vörös óriás méretű bogyói. Íze semleges, ropogós bogyóiban kevés a lé. Szállíthatósága és pultállósága az átlagnál jobb.


Dunav

Az új Nyíregyházi fajták közül legfinomabb a GUZAL KARA. Aki egyszer megkóstolta keresni fogja a piacon. Piaci megjelenése is szép. Jó minőségű termés előállításához az átlagosnál gondosabb növényvédelem szükséges.


Guzal Kara

Az új fajták közül a SZUVENIR a legkeresettebb a piacon, mert különleges megjelenéséhez nagyon finom íz társul. Hosszúkás bogyói a laza fürtökről könnyen leválaszthatók. Szeptember közepétől szedhető. Különleges minősége csak optimális érettségben nyilvánul meg.


Szuvenir

 

Dr. Vágvölgyi Sándor főiskolai tanár,

Kosztyuné Krajnyák Edit mérnöktanár,

Dr. Lenti István főiskolai tanár

 Nyíregyházi Egyetem Műszaki- és Agrártudományi Intézet,

Agrártudományi-és Környezetgazdálkodási Intézeti Tanszék

 

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK