Baromfik természetes keltetése és nevelése családi gazdaságokban (Pulyka) - 2015. 06. 17.
Állattenyésztés, állattartás

A pulyka jó kotló, tojásainak kelési ideje 28-30 nap. Jó kotlási képességét hosszú időn keresztül más baromfifélék tojásainak kiköltésére és ivadékainak nevelésére is felhasználták. Kotlása nagyon intenzív.

Pulykakotló alá 25-30 tyúktojást, 18-20 kacsatojást, 20-22 pulykatojást, 30-35 gyöngyös-tojást rakhatunk. A keltetésre szánt tojás ne legyen 5-7 naposnál idősebb.

A tojások termékenységét az ivararány jelentősen befolyásolja. Egy bakhoz szűk területen 4-8 tojót, tágabb legelőn 10-16 tojót számítunk. A kakas 3 éves korában teljesít legjobban, de további 3-4 évig még tenyésztésben maradhat.

 

A pulykatartás legnehezebb fázisa a nevelés, mert a pipék ügyetlenek, kényesek mind a tartásra, mind a takarmányozásra. Kikelés után 36 óráig a pipéket a fészekben a kotló alatt hagyjuk, azután védett, meleg, de nem túlfűtött helyről gondoskodunk. Itt - időjárástól függően - 1-3 hetes korukig maradnak, de jó időben természetesen a szabadba is kimehetnek a kotlóssal.

Az egyidős kispulykákat egy kotló alá lehet terelni, így a felszabaduló kotlót esetleg további keltetésre fel lehet használni. Olyan területre engedjük őket, ahol bokrok is vannak, ahol bármikor védelmet találnak az erős naptűzés és a hirtelen időjárás változás ellen. Ha ilyen terület nincs, számukra egy fészert csinálunk.

Etetésük hasonló lehet a csibékéhez, de már az indulásnál nagyon fontos, hogy több fehérjére, mindenekelőtt több állati fehérjére van szükségük. Csak érdekességként említem, hogy külföldön előszeretettel adnak hangyatojásokat, nálunk jó hatású a túró, apróra vágott földigiliszta, a lágy eleségben szétmorzsolt kenyér, finomra vágott csalán, hagyma, spenót, snidling és egyéb füvek, de jó a csibeeleség is húsrosttal keverve és a köles.


A pulyka igen jó kotló és nevelő.

A második héttől adhatunk korpát, zöldséget, árpa- vagy búzadarát tejjel, savóval keverve, majd a harmadik héttől a finom darát felválthatjuk durvább árpa-, zab-, kukoricadarával, a zöld eleséget és az állati fehérjéket pedig megfelelő időjárás esetén legeltetéssel lehet pótolni. Hüvelyeseket ekkor még ne adjunk!

8-10 hetes korban a fejen vörös "bibircsek" jelennek meg, innentől kezdve már felnőttként kezelendők, a veszélyes koron túl vannak, edzettek.

 

 További tartalom (Kattintson az számára releváns fajra):

- tyúk
- házikacsa
- lúd
- gyöngyös

 

(Valamennyi kép a szerző felvétele)
Dr. Böő István

 

Őstermelő - Gazdálkodók lapja 2015/3.lapszám

 

 

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK