Baromfik természetes keltetése és nevelése családi gazdaságokban (Házikacsa) - 2015. 06. 18.
Állattenyésztés, állattartás

A házikacsa ritkán kotlik, de amelyik mégis „megül”, az kiváló kotlós és jó nevelő. Ezek szinte mindig idősebb kacsák, 15-20 tojás lerakása után kezdenek kotlani.

A baromfifélék hímjei közül talán a gácsérok a legrosszabb „udvarlók”, a tojóval való együttlétük szinte csak a párzásra korlátozódik. A szárazföldi párzás is sikeres lehet, de jobb, ha az a vízen történik. Helyes ivararány: 1 gácsér – 3-6 tojó. Legjobbak az eredmények, ha 1-2 éves gácsérok 2-3 éves tojókkal párzanak.

Az esetek nagy többségében a kacsatojások tyúkkal vagy pulykával eredményesebben keltethetők. Kacsa kotlós alá 14-16 kacsatojást tehetünk, de jobb, ha azokat tyúkkal vagy pulykával keltetjük. A kelési idő 28 nap.

 

A kiskacsák felnevelése lényegesen könnyebb, mint a csirkéké vagy pulykáké. Első eleségük összevagdalt tojás, de pár nap múlva már kaphatnak lágyeleségben összekevert zöldséget, füvet, csalánt, tejbe áztatott kenyeret, később áztatott kukorica- és árpadarát is.

Ha jó az idő, igen korán vízikifutóra engedhetők, itt a kicsik is sok természetszerű eleséghez jutnak. Ennek hiányában adjunk állati eredetű eleséget is, mert fehérjeigényük magas (nyers, finomra vágott hús, húsliszt, stb.)


A kacsák többsége nem jó kotlós, nem sokáig törődik kicsinyeivel, de azok nélküle is boldogulnak.

A kacsa nem jó kotlós, nem sokáig törődik kicsinyeivel, de azok nélküle is boldogulnak. Mindenesetre a tyúkok, pulykák által "vezetett" kiskacsákat később engedjük vízre, mint a kacsakotlóét, mert előbbiek tollazatukkal nem "zsírozzák" be a kiskacsákat, így azok érzékenyebbek.

A kicsiknek legyen száraz, meleg nevelőhelyiségük. A tollasodás kezdetén elég gyakran tapasztalunk tollcsipkedést, főleg a farktollakat, háttollakat, szárnyfedő- tollakat csipkedik az állatok. Friss zöldtakarmánnyal, zabbal és némi takarmánysóval csökkenthető ezt a rossz szokás.

 

 

További tartalom (Kattintson az számára releváns fajra):

- tyúk
- pulyka
- lúd
- gyöngyös

 

(Valamennyi kép a szerző felvétele)
Dr. Böő István

 

Őstermelő - Gazdálkodók lapja 2015/3.lapszám

 

 

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK