Az Alpin-Salewa Zrt. „Innovatív komplex talajjavító granulátum kifejlesztése hamu újrahasznosításával” című projektje - 2021. 03. 23.
Agrárhírek

Az Alpin-Salewa Zrt. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében megvalósuló beruházása révén olyan komplex technológiafejlesztés valósul meg, amely által egy teljesen új termék – sztenderdizált fahamu alapú talajjavító granulátum - kifejlesztése történik meg.

A 2018. októberében indult projektünk hátterét egy régóta fennálló probléma adja, miszerint a talajok elsavasodtak, és ez a folyamat nehezen állítható meg, illetve visszafordíthatatlan. A fahamu mindamellett, hogy tartalmazza a növényi kultúrák számára tökéletesen felvehető tápanyagokat, lúgos kémhatása miatt kiválóan alkalmas a savanyú talajok javítására is.
A projekt keretein belül speciális granuláló gépsorok, homogenizáló és laboreszközök kerültek beszerzésre a megfelelő formájú granulátum előállításához, és a gyártás modellezéséhez. A granulátum receptúrájának kifejlesztéséhez kémiai analízist és talajvizsgálatokat végeztünk, majd a granulátum hatékonyságát különböző tenyészedényes kísérletekkel, a mikroanatómiai és a talajéletet jellemző kísérletekkel támasztottuk alá.


A projekt eredményeképp létrejövő gyártástechnológia gazdaságos üzemeltetéséhez annak részleges automatizálásra van szükség. E cél eléréséhez egy olyan program kifejlesztése történik meg, amely az ismeretlen összetételű fahamu analízisétől kezdve a megfelelő keverék létrehozásán át az alapanyag csomagolásáig vezérli a gyártási folyamatot.
A megvalósítani kívánt termék a piacon beszerezhető műtrágyák környezetbarát és gazdaságosabb alternatíváját jelenti.
A GINOP-2.1.2-8.1.4-16-2017-00060 azonosítóval rendelkező 935.600.000 Ft összköltségű projekt megvalósítását az Európai Unió és a Magyar Állam 492.312.719 Ft vissza nem térítendő és 246.156.361 Ft visszatérítendő támogatással finanszírozza.

 

Vámosi Vanda

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK