Adategyeztetési javaslatokat küld a NÉBIH - 2020. 10. 07.
Agrárhírek

2020. július 15-ig volt lehetőségük az állattartóknak az adategyeztetési kötelezettségük teljesítésére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nyilvántartása alapján az érintettek egy része elmulasztotta az adatszolgáltatást, amelynek pótlásához a hivatal adategyeztetési javaslatokkal kíván segítséget nyújtani. A javaslatok kézbesítése ezekben a napokban vette kezdetét.

Az ún. TIR rendelet módosításának értelmében 2018. december 23-tól egy tenyészethez csak egy tartási hely tartozhat. A jogszabály módosítása következtében a tartási helyek rendezésével kapcsolatban közel 7000 állattartónak állt fenn adategyeztetési kötelezettsége. Az előírás teljesítésére az ügyfeleknek 2020. július 15-ig volt lehetőségük, amelyhez a NÉBIH részletes eljárásrendet is kidolgozott, az adatszolgáltatásban érintetteknek pedig több alkalommal személyre szóló értesítést is küldött.

A hivatal nyilvántartása alapján még mindig vannak olyan állattartók, akik a jogszabályi kötelezettségüknek nem tettek eleget. A NÉBIH célja, hogy az adategyeztetés az állattartók szándéka szerint történjen, ezért a szakemberek segítségképpen adategyeztetési javaslatot készítettek számukra. A javaslatok kiküldése megkezdődött, a küldemény érkezésére postai úton levélben vagy az elektronikus ügyintézésre vonatkozó előírások alapján, a cégkapujukon keresztül számíthatnak az érintettek.

Az eljárás arra irányul, hogy a meglévő tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozzon, így egyértelmű legyen az állatok tartózkodási helye és biztosítható legyen az állatmozgások pontos nyomon követése. A kiküldött nyomtatványon (1418 komplex bizonylat) – az állattartás dátumai, a tartási helyek címei és a nyilvántartás egyéb adatainak figyelembevételével – az a tartási hely szerepel, amit az eredeti tenyészetkódnál célszerű megtartani, vagyis ahová a hivatal az állatokat „kötni” javasolja. Hasonlóképpen a füljelzők esetében is feltüntették a javasolt tartási helyet.

A javaslat elfogadására, visszaküldésére vagy elektronikus ügyintézésére a levélben megadott határidőig van lehetőség. A határidő jogvesztő hatályú. Amennyiben az állattartó nem reagál a megkeresésre, a NÉBIH a javaslatban megadott adatokkal elvégzi az automatikus adategyeztetést, ami nem kívánt következményekkel is járhat.

Az állattartó leggyorsabban és ellenőrzötten elektronikus úton, a jelenleg is rendelkezésre álló webALI felületén új bizonylat generálásával és rögzítésével tudja benyújtani az adategyeztetést. Emellett a kiküldött papíralapú 1418-as komplex bizonylat, aláírást követően a NÉBIH Ügyfélszolgálatára postai úton is visszaküldhető (Nébih-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397). A kiküldött javaslat pontos értelmezéséhez segítséget nyújt a NÉBIH portálon elérhető útmutató vagy a Nébih Ügyfélszolgálata az alábbi elérhetőségek valamelyikén: központi telefonszám – 06-1-336-9050; e-mail – enarufsz@nebih.gov.hu.

További információ  itt.


(forrás: NÉBIH)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK