„A termőföldtől az asztalig a régi jó minőségben. A természetes egészség változatai Hajdúszoboszlóról.” - 2018. 04. 11.
Sikertörténetek

Gazduram: a régi jó magyar termesztői hagyományokat idéző, megbízható minőséget ígérő elnevezés fémjelzi Örvendi László és Tóth Márta közös „családi manufaktúrájának”, immár 4 termékcsaládot felölelő világát. 2009-ben született meg az ötlet, egy igen súlyos egészségügyi kihívás okán, hogy szeretnék, ha az egész család a hagyományos, paraszti gazdálkodást képviselő ősök életmódját folyatva, a természetes egészség elvén étkezne, élne. Legelső, s hamar nagy népszerűségnek örvendő termékük, a konyhai alapterméknek számító, hidegen sajtolt napraforgóolaj volt. Azóta további 3 termékcsaláddal gazdagították, a velük kapcsolatba kerülő magyar emberek pozitív táplálkozási szokásait erősítő kínálatukat.

   A hidegen sajtolt olajok tárháza már 8 termékes: a napraforgóolaj mellett a repceolaj, mákolaj, máriatövis olaj, tökmagolaj, lenolaj, szőlőmag olaj és dióolaj is megtalálható portfóliójukban. Valamennyi olajukat egyedi receptúra alapján készítik, s először mindig a család és a barátok körében próbálják ki azokat, gondosan ügyelve a megalkuvás nélküli magas minőségre, és érzékenyen reagálva a piac rezdüléseire.  Valamennyi olajuk saját termesztésű alapanyagokból készül a vegyszermentes gazdálkodás jegyében.

 

„Gazduramék” igen kiváló emberi-üzleti párost alkotnak, hisz mindketten „beleszülettek” a paraszti normák világába, s gyermekkoruktól érdekli őket a mezőgazdaság, hisz már ekkor megtapasztalhatták, hogy milyen is egy önfenntartó család élete. Hajdúszoboszlón az olajütésnek is nagy hagyományai voltak, amint azt az Olajmalom utcanév is tükrözi, így valóban ősi családi, és helyi „hagyományokat őrző innovációnak” számít kezdeményezésük.

  Első termékeik sikere után gondoltak egy komplett, tiszta, adalékanyagmentes élelmiszercsaládra, mely még teljesebben képviselné a természetes egészség lehetőségét. Mivel 20 hektáron búzát is termesztettek, így 2013-ban már megtartották a megtermelt mennyiség egy részét, s vásároltak egy 50 kg/óra teljesítményű kis malmot, ahol maguk kezdték el az egészséges kenyér alapját képező búzalisztet őrölni. Teljes kiőrlésű kenyér és finomlisztet állítanak elő magas minőségben, de emellett termelnek tönkölybúzát, rozsot, és ebből is lisztet készítenek. A lehetőségeiket teljesen kihasználó gondolatkör jegyében meglévő, 2 hektáros szilvásukra, és szintén 2 hektáros vegyes gyümölcsösükre építve pedig már a termés egy részéből cukor, és tartósítószer mentesen rézüstben lekvárt, illetve aszalványt, és ivó levet is készítenek hajdúszoboszlói manufaktúrájukban. Magas gyümölcs tartalmú lekvárjaik sorában valamennyi ízvilág szerelmese megtalálja a számára vonzó változatot: szilvalekvár, sárgabarack és őszibarack lekvár, eper-és málnalekvár, valamint ezek kombinációi, sőt meggylekvár, és az igazán különleges fahéjas-gyömbéres almalekvár kínál különleges ízélményt vevőiknek. Aszalványaik is több változatban gazdagítják vásárlóik konyhájának minőségi alapanyagbázisát: a hagyományos aszalt szilva mellett, az aszalt meggy, az aszalt sárgabarack, sőt az aszalt almaszirom, és a különleges aszalt paradicsom is megtalálható náluk.

   Termékeik sokszínű tárházának palettája kreativitásukat, és a vásárlói igényeket rugalmasan lekövető alkalmazkodókészégüket tükrözi. Példaértékű kezdeményezésük minden fázisa valóban a szülőktől, nagyszülőktől látott, „vérükbe ivódott” értékrend mentén, a hagyományos magyar ízek, natúr, egészséget védő minősége, és a családi összefogás jegyében zajlik. László és Márti családi manufaktúrájában ugyanis „dologidőben” az alkalmazottakon kívül a szülők, gyermekek és rokonok is besegítenek.  

   A hajdúszoboszlói őstermelői páros mára „a problémából megoldást” generáló szemlélettel, a komoly egészségügyi kihívásból egy - már vásárlóik étkezésének egészséges és természetes értékalapját képező - termékcsaládot alkotott meg. A védjegyükké váló „Gazduram” nevet 2015-ben le is védették. A növekvő vásárlói igények kielégítésére pedig már nem csupán a hadúszoboszlói termelői piacon érhetőek el, hanem 2-3 helyi üzletben, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Berettyóújfalun, Bihartordán, sőt Budapesten is, s a modern trendekhez igazodva webáruházon keresztül is kaphatóak lesznek termékeik.

   Az idén 7. éves Gazduram termékek a vásárlók kedvenceivé avanzsáltak mára, beigazolva az általuk képviselt termesztői elvben rejlő „természetes, egészséges és jó” magyar ételek és konyhai alapanyagok létjogosultságát a konyhákban.

 

 

Kocsi Erika
történész, író

 

 

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK