A legeltetésre alkalmassá tett területet a gazdák hamarosan igénybe vehetik - 2018. 12. 07.
Agrárhírek

Befejeződött az egykori lőtér rehabilitációja a Hortobágyon, a legeltetésre alkalmassá tett területet a gazdák hamarosan igénybe vehetik. További nyolc területet hasonlóan állítanak helyre.

Nagy István agrárminiszter a helyszínen, december 6-án tartott projektzárón elmondta: a kormány európai uniós és hazai forrásból, mintegy hárommilliárd forintot biztosított arra, hogy a természetes környezetet helyreállítsák eredeti formájába. Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: a 4100 hektárnyi terület helyreállítása természetvédelmi területté három minisztérium (az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium) együttműködésével valósult meg. Nagy István úgy fogalmazott: „eleink kizsákmányolták a természeti környezetet, ám mi már nem bújhatunk ki a felelősség alól”.

A Hortobágy Nemzeti Park tájrehabilitációs tevékenységét méltatva a miniszter jelezte, hogy még 8 hasonló projekt vár megvalósításra hétmilliárd forint értékben. Hozzátette, országosan mintegy 38 milliárd forintból 100 ezer hektáron fog helyreállni a természetvédelmi terület.

Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, az egykori bombázólőtér rehabilitációja 2010-ben indult, a program két szakaszban valósult meg Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras és Karcag területén. Tájékoztatása szerint a több mint 4000 hektárnyi területet másfél méter mélységig kellett átvizsgálni tűzszerészeti szempontból, ennek során 40 720 darab robbanószerkezetet, illetve robbanótest-maradványt találtak, és 5000 bombatölcsért kellett betemetniük.


(MTI)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK