A gyengébb minőségű szőlőfajtákból ne legyen bor! - 2019. 01. 29.
Agrárhírek

Magyar kezdeményezésre sikerülhet elkerülni, hogy gyengébb minőségű, szőlőfajtákból is lehessen bort készíteni. Komoly borszőlőtermesztéssel rendelkező államok is támogatják a javaslatot.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. január 28-i brüsszeli ülésén az uniós agrárminiszterek megtárgyalták a Közös Agrárpolitika borágazatra vonatkozó javaslatait is. Az Európai Bizottság javaslata engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból is. Az ülésen 12 tagállam támogatta a tilalom fenntartását szorgalmazó magyar nyilatkozatot. Jól jelzi a magyar kezdeményezés sikerét, hogy támogató tagállamok az EU borszőlőtermesztésének több mint 90 százalékát adja.

Nagy István a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy borelőállítás szempontjából idejét múlt fajtákat alapos indokkal tiltották ki, amelyek nem változtak. 
– Az ezek között szereplő Othello vagy Noah fajták alkalmasak lehetnek csemegeszőlőnek, azonban a bortermelésbe történő bevonásuk veszélyeztetheti az európai, és köztük a magyar borok hosszas erőfeszítések árán elért jó hírnevét és hagyományosan magas minőségét – tette hozzá a miniszter.

Nagy István elmondta, vitán felüli, hogy a KAP-nak, és ezen belül a borágazatnak is hozzá kell járulnia a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásához, de erre a korábban okkal betiltott fajták újraengedélyezése nem lehet a megoldás. A javaslat jóval nagyobb kárt okozna az EU-s boroknak minőségi és versenyképességi szempontból, mint amennyit javítana az ágazat fenntarthatóságán. Az agrárminiszter szerint megfelelő egyensúlyt kell találni, ami jelen esetben a hatályos szabályok megtartása jelenti.


(AM Sajtóiroda)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK