A baromfihús-piac számára kedvez a japán döntés - 2018. 09. 07.
Agrárhírek

A jövőben egy esetleges madárinfluenza-járvány esetén már nem az egész ország, hanem csak a fertőzött területről származó baromfitermékekkel szemben vezet be korlátozásokat Japán.

A magyar élelmiszerexportot érintő újabb siker egy másfél éve tartó tárgyalássorozat eredménye, melyet az új állategészségügyi bizonyítvány elfogadásával erősített meg nemrég a japán hatóság. A kedvező döntést mintegy másfél évig tartó szakmai egyeztetés-sorozat előzte meg. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos számos tárgyaláson részt vett Magyarország tokiói nagykövetségével közösen. Emellett a sikerhez nagyban hozzájárult az is, hogy a 2017-es magyarországi japán auditot pozitívan értékelték a partnerország szakemberei.

A magyar állategészségügyi szolgálat által nyújtott biztosítékok elismerését követően ezúttal a baromfihús és a feldolgozott húskészítmények kiviteléhez szükséges állategészségügyi bizonyítványokat hagyta jóvá a japán hatóság. Lehetővé vált tehát, hogy egy esetleges jövőbeni madárinfluenza járvány esetén a betegséggel nem érintett területről zavartalanul folytatódhasson az export, ezáltal biztosítva Európában elsőként a magyar cégek versenyképességének fenntartását a japán piacon.


AM Sajtóiroda

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK