2019-től folytatódhat a sertés állatjóléti támogatási program - 2018. 12. 06.
Agrárhírek

Sikeresen lezárult a szakmai egyeztetés a magyar kormány és az Európai Bizottság között, így 2019-től folytatódhat a sertés állatjóléti támogatási program. Az új támogatási kérelmek beadása várhatóan 2018. december 15-től indulhat.

Idén véget ér a 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, sertés hízókhoz kapcsolódó állatjóléti támogatási program, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Az Agrárminisztérium a sertéságazati szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után ezért már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a 2025-ig tartó, új támogatási programot az eddigi szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel. A 2019-2025 közötti időszakra szóló új támogatási program jóváhagyási eljárásában a Bizottság és a magyar kormány közötti szakmai egyeztetések lezárultak. A program meghirdetéséhez kizárólag a Bizottság ügyviteli rendjének megfelelő engedélyezési eljárás befejezése szükséges, amelyet követően a jóváhagyó döntés kiadhatóvá válik.

A 2019-re szóló támogatási kérelmek beadása várhatóan 2018. december 15-től indulhat, új formanyomtatványon, melyről a Magyar Államkincstár a megszokott módon fog tájékoztatást adni. A sertés állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben több mint 10 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amely meghaladja a korábbi évek keretét. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ majd.

Az állatjóléti támogatási program ellenőrzési folyamata egyszerűsödik, a többletvállalások teljesítése a sertéságazati területi felelősök segítségével történik.


(forrás: AM)

Agrometeorológiai előrejelzés
2018. január 4. - január 10. közötti időszakra
RÉSZLETEK